Reginan puheenvuoro

"Toivon naisten havahtuvan huomaamaan, että myös he voivat toimia erilaisissa rooleissa."

"Toivon naisten havahtuvan huomaamaan, että myös he voivat toimia erilaisissa rooleissa."

Minä olen Regina Augustino. Kotimaani on Etelä-Sudan ja heimoni Bari. Kävin peruskoulun Etelä-Sudanissa, mutta sisällissodan vuoksi koulunkäynti oli vaikeaa lapsille: ampuminen oli arkipäivää ja kärsimme nälästä, kun ruokaa ei ollut riittävästi.

Tilanne oli myös taloudellisesti vaikea. Vuonna 1992 muutimmekin äitini ja sisarusteni kanssa Pohjois-Sudaniin Khartumiin, jossa kävin lukion ja yliopiston.

Vuonna 2003 muutin Egyptiin, jossa tein töitä siivoojana ja työskentelin siirtolaisten ja pakolaisten parissa. Egyptissä tapasin mieheni, jonka kanssa päätimme lähteä Suomeen vuonna 2005. Täällä olen työskennellyt tutkimusapulaisena.

Etelä-Sudanissa naisten ja tyttöjen asemaan liittyy paljon epäkohtia. Perheen miehet saattavat kohdella heitä kuin kodinhoitajia. Isä voi kuitenkin rikastua tyttäriensä avulla, kun hän saa heidän naittamisestaan rahaa tai lehmiä.

Köyhyyden vuoksi kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta käydä koulua. Tyypillisesti pojat lähetetään kouluun ensin ja tytöt vasta sitten, jos rahaa riittää. Ajatellaan, että tyttöjen on opittava hoitamaan kotia, jotta he osaavat naimisiin mentyään huolehtia omasta kotitaloudestaan. Pohjois-Sudanissa tehdään myös tyttöjen ympärileikkauksia, jolloin tytöiltä riistetään oikeus päättää omasta kehostaan.

Omaa lapsuuttani varjosti perheväkivalta. Elimme pelon ilmapiirissä, joka on vaikuttanut omaan ja sisarusteni elämään. Mietin, kuinka paljon sota ja vallitseva väkivallan kulttuuri ovat vaikuttaneet perheenjäseneeni, joka oli väkivaltainen.

Suomessa minulla on oikeus liikkua vapaasti ja tehdä mitä haluan. Voin puhua ajatuksistani vapaasti ja päättää asioistani. Täällä on paljon turvallisempaa kuin kotimaassani, jossa soditaan edelleen ja jossa naiset kärsivät seksuaalisesta häirinnästä ja väkivallasta.

Minusta on tärkeää kannustaa naisia, koska heillä on iso rooli sekä perheessä että yhteiskunnassa. Naisten ääntä on kuultava, jotta he voivat kertoa mitä asioita heidän mielestään on tärkeää hoitaa.

Mielestäni maahanmuuttajanaisille kuuluvat samat oikeudet kuin suomalaisille naisille. Heidän mahdollisuuksiaan käyttää kykyjään on tärkeää tukea, sillä heillä on taitoa ja potentiaalia monilla aloilla, kuten vaikkapa kampaamo- ja kauneudenhoitopalveluiden tarjoamisessa.

Naiset ovat mielestäni yhtä voimakkaita kuin miehet. Toivon, että naiset havahtuvat huomaamaan, että myös he voivat toimia erilaisissa rooleissa. Voimme tukea tyttöjä ja naisia

  •     kasvattamalla naisten tietoisuutta

  •     tarjoamalla koulutusmahdollisuuksia tytöille

  •     järjestämällä naisille työpajoja, joissa he oppivat huolehtimaan kodin ja perheen asioista silloinkin, kun aviomies ei ole paikalla

  •     rohkaisemalla naisia osallistumaan Vastuuviikon kaltaiseen kansalaistoimintaan

Kuva: Aino Väänänen