Äiti Maria Skobtsovan rukous

Marttyyri Maria Pariisilainen eli äiti Maria Skobtsova (1891-1945) oli syntyjään venäläinen aatelistyttö. Vallankumouksen jälkeen hän päätyi perheensä kanssa Pariisin köyhään kaupunginosaan. Äiti Maria teki pitkän päivätyön köyhien ja unohdettujen hyväksi.

Kasvatettuaan kolme lasta, joista yksi menehtyi tuberkuloosiin, Maria vihkiytyi nunnaksi Pariisissa. Luostarin hiljaisuuteen vetäytymisen sijaan hän omistautui pakolaisten ja suurkaupungin kodittomien auttamiseen. Hän perusti Pariisiin kaksi köyhäintaloa. Äiti Maria oli myös kuvataiteilija, runoilija ja teologi. Jo varhain 1930-luvun alussa hän kirjoitti stalinistisen kommunismin, kansallissosialismin ja muiden totalitaristen ja rasististen aatteiden vaarasta. Ranskan natsimiehityksen aikana hän lähetti ruoka-apua vangeille ja auttoi juutalaisia pois maasta. Hän muun muassa pestautui siivoojaksi laitokseen, johon juutalaislapsia koottiin ennen tuhoamisleirille lähettämistä. Äiti Maria sai roskien mukana salakuljetettua useita lapsia turvaan, ja joitakin heistä on edelleen elossa. Mutta lopulta hänet ja hänen avustajansa ilmiannettiin ja pidätettiin. Äiti Maria kuoli Ravensbrückin keskitysleirillä 31.3. 1945. Se päivä oli suuri perjantai (pitkäperjantai). Hän meni kuolemaan toisen ihmisen, monilapsisen perheen äidin puolesta. Kaksi päivää myöhemmin, pääsiäisenä, neuvostoarmeija vapautti henkiinjääneet.


Tämä äiti Marian kirjoittama rukous löytyi hänen jäämistöstään keskitysleiriltä:

"Herra, älä muista vain hyviä ihmisiä, vaan myös pahoja.
Äläkä muista vain niitä kärsimyksiä, joita he ovat aiheuttaneet meille,
vaan myös hedelmiä, joita me olemme kantaneet niiden kärsimysten ansiosta:
toveruutta, nöyryyttä, rohkeutta.

Muista sydämen suuruutta, joka kasvoi niistä.
Ja kun astumme tuomioistuimesi eteen, anna kaikkien hedelmien, joita olemme kantaneet,
koitua heidän anteeksiantamuksekseen. Amen."

Äiti Maria eli Pariisin ja Ravensbrückin pyhittäjämarttyyri Maria kanonisoitiin pyhien joukkoon kuuluvaksi Ekumeenisen patriarkaatin Pyhän synodin päätöksellä v. 2004. Tämä oli ensimmäinen kerta kun ortodoksinen kirkko kanonisoi Länsi-Euroopassa asuneita henkilöitä. Ranskan uusmarttyyrien yhteiseksi muistopäiväksi synodi määräsi heinäkuun 20. päivän.

Isä Heikki Huttunen
pääsihteeri
Suomen Ekumeeninen Neuvosto
ortodoksikirkko

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010