Lähettiläiden kertomukset: Elsan kertomus

Lähettiläiden kertomukset: Elsan kertomus

Olen Elsa. Tulen Myanmarista. Miksi tulin Suomeen? Tulin Suomeen, koska meidän kotimaa oli sisäisten valtataistelujen halvaannuttama poliittisten ja etnisten ryhmien konfliktien vuoksi. Konflikti on aiheuttanut sen, että karenilaiset joutuvat pakenemaan Myanmarista Thaimaahan. Tuhannet karenilaiset ovat eläneet rajoitettua elämää leireillä Thaimaassa 30 vuotta. Monille nuorille pakolaisleiri on paikka, missä he ovat syntyneet ja missä he ovat kasvaneet ja ainoa todellisuus, mitä he ovat koskaan nähneet. Se kaikki vallitsee aidatun leirin sisällä.

Olin asunut Thaimaassa pakolaisleirillä yli 10 vuotta, siellä tilanne oli tosi huono. Leirillä emme pystyneet liikkumaan vapaasti. Illalla klo 21:00 piti sammuttaa kaikki valot. Siellä ei ollut riittävästi ruokaa tai vaatteita. Leirillä oli hyvin liikaista ja ihmiset sairastuivat helposti. Leirillä voi opiskella, mutta ilmoittautuminen piti maksaa.

Kun asuin pakolaisleirillä, elämäni oli erittäin köyhää, mutta kun tulin Suomeen, elämäni on muuttunut kokonaan. Suomi on hyvinvointivaltio. Suomessa kaikki on hyvää. Kun tultiin Suomeen, meillä oli myös pakolaistyöntekijä 3 vuoden aikana, joka auttoi hoitamaan kaikki meidän asiat.

Suomessa ilmasto on erilainen kun meidän kotimaassa, mutta me sopeuduimme hyvin. Alussa oli vähän hankala, mutta nyt ei ole mitään ongelmaa. Suomessa koulutus on ilmaista, voimme opiskella mitä vaan. Elämäni on Suomessa kehittynyt koko ajan. Olen asunut Suomessa melkein 10 vuotta. Nyt minulla on työtä ja olen saanut Suomen kansalaisuuden. Asun tällä hetkellä perheen kanssa. Olen tosi tyytyväinen elämääni Suomessa.

Ainakin me uskomme että Jumala auttaa meitä koko ajan, siksi emme antaudu epätoivoon. Kun minulla on jotain ongelma, minä aloitan rukoilemaan ja Jumala kuuntelee ja auttaa minua joka kertaa. Tämä on minun elämäni.

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010